Асаи (Акай бери)

Асаи или както е по-познато в България акай, е вид палмово дърво от рода Евтерпа, разпространено предимно в северната част на Южна Америка. Растението се отглежда предимно заради богатите на антиоксиданти плодове и сърцевината на ствола на дървото, която се използва за приготвянето на салата.


Прахът от асаи се приготвя от смлените плодове на растението и е известен от векове с лечебните си свойства и имуностимулиращо действие.


Асаи бери е изключително богат на антиоксиданти, по-специално на антоцианини- водноразтворими пигменти, които са причината за тъмно виолетовия цвят на плода. Тези антиоксиданти помагат за изчистването на организма от свободни радикали, отделящи се в него вследствие на радиация, тютюнев дим, автомобилни газове и нездравословен начин на живот. Плодът също е с много високи стойности на Oxygen radical absorbance capacity-> способност за абсорбиране на свободни радикали. Позлите от това са многобройни за човешкото здраве. Една от основните е, че намалява окислителните процеси в организма, които се свързват с: по-лесно проникване на холестерол в артериите, преждевременно състаряване на кожата, възникване на възпалителни процеси, естествените способности на организма да се защитава срещу UV радиацията, инсулинова резистентност и много други.


Плодовете на асаи са и отличен източник на фибри, които подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система. Асаи съдържа и Омега 3, 6 и 9, както и витамините А, В1, В2, В3, С, Е и основни за човешкия организъм минерали като калций, желязо, магнезий и калий.


Препоръчителната дневна доза е 1-2 с.л. на ден.


Рецепти с този суперплод може да намерите ТУК17 views