Каму-каму- най-богатият източник на витамин C

Каму-каму е храстовидно речно растение, носещо червеникави плодове с месеста вътрешна част, които имат размерите на малък лимон. Това чудодейно растение, виреещо в тропическите гори на Амазонка (в Перу и Бразилия), е ключът ни към по-силен имунитет, преборване на умората и запазване на младостта на организма.


Смята се, че жителите на Амазонка не са използвали растението като храна, тъй като високото му съдържание на витамин C прави вкуса му прекалено кисел. Точно тази негова особеност, обаче, го превръща в хранителна добавка, която има невероятен ефект върху човешкия организъм.


Богат на биофлавоноиди, серин, аминокиселини, валин, левцин, както и значителни количества тиамин, рибофлавин и ниацин, каму-каму спомага за запазването на здравите венци, очи, кожа и подпомага функциите на мозъка, нервната система, сърцето и кръвоносната система. Редовният му прием подсилва имунната система и ни помага да се преборим с настинките и вирусите много по-бързо и лесно.


Въпреки че количеството на витамин С в плода е ниско в сравнение с това в синтетично предлаганите таблетки витамин С, ефектите върху човешкото тяло са несравними. Клиничните данни показват, че съпоставяйки един милиграм от плода срещу един милиграм синтетичен витамин C (аскорбинова киселина), дейстивето на плода е много по-ефективно, поради вида на храната, пълна с биофлавоноиди и други фитохимикали.


В България каму-каму се предлага под формата на хранителна добавка на прах в повечето био магазини, като препоръчителната дневна доза е около 1-2 чаени лъжици на ден. Подходящо е за смутита, сокове, както и за някои плодови десерти.


Още полезни действия на каму-каму:

- Укрепва имунната система

- Облекчава симптомите на херпес-инфекции, включително мехури в устата, херпес зостер, пришки и други вирусни инфекции

- Повдига енергията и жизнеността на хората с хронична имунна дисфункция

- Спомага за укрепване на нервната система

- Спомага за поддържане на здравословни нива на белите кръвни клетки

- Води до детоксикация на тялото, по-специално на черния дроб

- Спомага за поддържане на здравословното състояние на горните дихателни пътища, синусите, носните дихателни канали, както и на белите дробове

- Подобрява здравето на сърцето и кръвоносната система


Хранителна стойност за 100 гр:

Енергийна стойност - 1320kJ/314kcal

Мазнини - 2.5 гр,

от които наситени - 0.4 гр.

Въглехидрати - 55.6 гр,

от които захари - 5.6 гр.

Белтъчини - 5.6 гр.

Сол - 0.1 гр.


Всички рецепти с каму-каму, може да намерите ТУК.12 views

Recent Posts

See All

Чиа